
De wortelkanaalbehandeling is soms noodzakelijk om van hevige kiespijn of pijn aan de tanden af te komen. Voor veel patiënten is het een van de minst fijne behandelingen aan het gebit. Tijdens een wortelkanaalbehandeling wordt de wortel onder je tand of kies verwijdert, waardoor nieuwe infecties voorkomen worden en je geen last meer hebt van de bestaande infectie.
Klachten
De klachten bij een ontstoken wortelkanaal worden niet altijd opgemerkt door patiënten. Sommigen ervaren hevige pijnklachten, anderen ervaren soms gevoeligheid aan de tanden of kiezen. Wanneer het tandweefsel eenmaal ontstoken is zal het niet vanzelf genezen. Een wortelkanaalbehandeling moet dan noodzakelijk. Herken jij een of meerdere van de onderstaande klachten? Dan is het verstandig om een afspraak te maken.
- Gevoelige tanden bij warm en kou
- Kloppende pijn in tand of kies
- Pijn in tand of kies bij dichtbijten
- Uitstralende pijn naar kaak, wang of oor
- Spontane hevige pijn
- Pusvorming op ontstoken plek
Het belang van de behandeling
Een infectie in de wortel van een tand of een kies is niet de enige situatie waarin de wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. Het kan voorkomen dat het bovenste gedeelte van je kies niet voldoende houvast biedt om een kroon te kunnen plaatsen. Hierdoor moet de kroon op een andere manier bevestigd worden. In dit geval wordt er een stiftje in je wortelkanaal geplaatst, waar de kroon op bevestigd kan worden.
Waar bestaat een wortelkanaalbehandeling uit?
Als eerste onderzoek wordt er een röntgenfoto van de wortelkanalen gemaakt om precies vast te kunnen stellen waar de ontsteking zich bevindt. Daarnaast voert de tandarts een aantal tests uit. Na de diagnose wordt de behandeling gestart. Het gebied rondom de ontsteking wordt verdooft, zodat jij niets merkt van de behandeling.
De volgende handelingen worden uitgevoerd:
- Openen van de tand of kies: de tandarts maakt een kleine opening in de tand of kies om zo bij het onderliggende wortelkanaal te kunnen komen.
- Verwijdering van de ontsteking: met behulp van kleine vijltjes wordt de ontstoken inhoud van de wortelkanalen weggehaald.
- Spoelen van de kanalen: de kiezen en tanden worden grondig gespoeld met desinfecterend spoelmiddel. Zo weten we zeker dat er geen ontstoken tandweefsel achterblijft.
- Sluiten van de kanalen: het wortelkanaal moet goed worden afgesloten. De gemaakte opening wordt op gevuld met een rubberen stiftje. Daarna wordt een vulling over de desbetreffende tand of kies geplaatst.


Napijn wortelkanaalbehandeling
Vanaf het moment dat de verdoving geheel is uitgewerkt kun je de behandelde tand of kies weer gewoon belasten. Hou er rekening mee dat je 1 of 2 dagen na de behandeling last kunt krijgen van napijn in de kaak. Gebruik hiervoor paracetamol of ibuprofen. Blijft de napijn meer dan 5 dagen aanhouden en is de pijn ondragelijk? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag.
‘Kom af van hevige pijn in je mond’
Tandartsenpraktijk Koningsschild is een moderne praktijk voor tandheelkunde en mondhygiëne. Er wordt gewerkt met de allernieuwste materialen en producten die zorgen voor een comfortabele en veilige behandeling. De praktijk is gespecialiseerd in lasertherapie, angsttandheelkunde, esthetische tandheelkunde, mondhygiëne en paradontale behandelingen, kroon en brugwerk en prothesewerk.